Over genezing gesproken –
ontsluit de kracht van taal in therapie en coaching bij trauma

De dader willen kalmeren om te voorkomen
dat deze (opnieuw) geweld gebruikt is geen “syndroom”

 

Neem deel aan een live interview met Amerikaanse trauma expert Dr. Rebecca Bailey, PhD 

Professioneel therapeutisch woordgebruik kan een slachtoffer van trauma in zijn of haar kracht zetten, of juist ondermijnen. Het kan de ervaring van cliënten recht doen, of bagatelliseren. Het kan een dader van geweldpleging en diens acties naar de maatschappij toe vergoelijken, of juist duidelijk de grens helpen definiëren over hoe en waar onacceptabel persoonlijk geweld begint, en de normaliteit eindigt. 

Een belangrijk voorbeeld van waar het in de therapeutische praktijk vaak fout gaat, is de manier waarop de bekende term “Stockholm Syndroom” wordt gebruikt. 

In dit baanbrekende gesprek met Dr. Rebecca Bailey, PhD, co-auteur van het artikel “Appeasement: Replacing Stockholm Syndrome as a Definition of a Survival Strategy” dat in januari in het European Journal of Psychotraumatology verscheen, gaan we de confrontatie aan met de manier waarop de psychologische praktijk door middel van ingesleten woordkeuzes en taalgebruik, te vaak geneigd is de ervaringen van mensen die intermenselijk geweld hebben meegemaakt te pathologiseren en de handelingen van de dader te vergoelijken. 

Tijdens dit interactieve gesprek duiken we in de cruciale rol van taal en woordkeuze bij het versterken van het zelfbeeld van slachtoffers van interpersoonlijk geweld en ontdekken we de non-verbale kracht van terminologie bij traumatherapie en -coaching.

Dit evenement is speciaal voor therapeuten, coaches en andere professionals, die in de praktijk omgaan met cliënten met trauma en posttraumatische klachten, en voor ervaringsdeskundigen: mensen die actief bezig zijn met het verwerken van hun traumatische ervaringen. 

📅 Datum: Vrijdag 8 September 2023

Tijd: 19:30 – 21:00

📍 Locatie: Akasha’s Paardrijschool, Molenakker 11A, 5438 NG Gassel, Noord Brabant

Ticket prijs: 

€37,- inclusief btw, voor aanwezigheid bij en/of toegang tot de opname van het interview

€54,- inclusief btw, voor aanwezigheid bij en/of toegang tot de opname van het interview, plus een gesigneerd exemplaar van Dr. Rebecca Bailey’s boek ‘In Verbinding met Paarden – het polyvagaalprincipe voor efffectieve therapie’ (dit is ruim 10% korting op de gezamenlijke winkelwaarde)

🎟️ Beperkte capaciteit: 80 plekken beschikbaar

Doe mee in dit bijzondere gesprek!

In dit prikkelende interactieve interview belichten we de fijne kneepjes van het effect van taalgebruik en woordkeus bij traumatherapie en coaching. Samen onderzoeken we hoe de praktijk beter positief gebruik kan maken van de kracht van woorden in het omgaan met cliënten met posttraumatische klachten, hun helingsproces, en hun vermogen om de regie over hun persoonlijke verhaal terug te nemen. 

Dr. Rebecca Bailey PhD is een Amerikaanse psychotherapeute en schrijfster die veel in de media is rond haar therapeutische ondersteuning van overlevenden van langdurige ontvoering trauma’s en hun re-integratie in de maatschappij. 

Zij zet al sinds 2006 paarden in bij traumatherapie en is daarmee een van de pioniers op dit vlak in de VS. 

In januari 2023 publiceerde het European Magazine for Psychotraumatology het artikel dat zij samen heeft geschreven met Dr. Stephen Porges, PhD, en ervaringsdeskundige Jaycee Dugard, over de misverstanden in therapie rond “Stockholm Syndroom” – waarmee sinds een dagenlange gijzeling in een bank in Stockholm in 1974, het pacificerende overleefgedrag van ontvoerden en gegijzelden wordt aangeduid naar hun dader toe. 

Dit overleefgedrag is in het verleden vaak onterecht aangeduid als het “verliefd worden op degene die je gevangen houdt”. Er is echter nooit enige wetenschappelijke grond vastgesteld voor deze invulling. Door gebruik van het woord ‘syndroom’ pathologiseert de term bovendien een primaire overleefreflex van het autonome zenuwstelsel, en doet daarmee enorm onrecht aan de ervaring van slachtoffers van bijv. interpersoonlijk geweld, verkrachting en incest. 

Om te overleven in zo’n situatie, is het o.a. belangrijk degene die dreigt met geweld en dat mogelijk ook al gebruikt heeft, zoveel mogelijk te proberen te kalmeren en tevreden te houden.  Bailey, Porges en Dugard roepen op de term Stockholm Syndroom vanwege deze misvatting te schrappen,  en deze te vervangen door “tevreden houden” of “pacificeren” (Engels: “Appeasement”) een term die beter recht doet aan de beleving van mensen die slachtoffer zijn geweest in zulk soort situaties. 

De presentator van het interview is Josselien Janssens, ervaringsdeskundige in het omgaan met en overwinnen van complex trauma, oorspronkelijk opgeleid als communicatieprofessional en sinds jaren opleider tot coach ervaringsgericht leren met paarden volgens de Eponaquest methode van bestseller auteur en pionier Linda Kohanov.  

Josselien zal haar directe ervaring met traumaversterkend gedrag van medische specialisten en therapeuten delen tijdens het interview, als voorbeeld van hoe woordkeus en taalgebruik iemand die trauma heeft meegemaakt, kan ondermijnen in diens herstel. 

Niet in de laatste plaats: jij als deelnemer hebt een centrale rol in dit bijzondere evenement! Als therapie- of coaching professional, of als ervaringsdeskundige in het omgaan met trauma (of als beide tegelijk!) nodigen we je uit om je ervaringen en standpunten toe te voegen aan een levendige uitwisseling met Dr. Bailey. 

Het doel van de avond is het waar nodig herdefiniëren van professionele best-practice in het omgaan met trauma en ptsd door therapeuten, medische specialisten en coaches die te maken hebben met mensen met posttraumatische klachten. 

Let op: Het interview, inclusief bijdragen vanuit het publiek zullen op camera worden gefilmd, om ook digitaal aangeboden te worden aan de doelgroep van professionals en ervaringsdeskundigen. 

Tijdens deze avond zullen we:

De standaard therapeutische terminologie uitdagen: Ontdek hoe standaard therapeutisch taalgebruik de neiging heeft om daders te bekrachtigen en overlevenden verder te beschamen. Ontdek met ons hoe definities van termen en labels zoals ‘Stockholm Syndroom’ een wetenschappelijke basis missen en bijdragen aan een verwrongen beeldvorming over de motivaties van slachtoffers binnen de professionele GGZ. Doe mee aan de dialoog over hoe we deze realiteit kunnen omdraaien om overlevenden zo volledig mogelijk in hun kracht te zetten tijdens hun genezingsproces.

De sleutelrol van het zenuwstelsel beter gaan herkennen: Krijg inzicht in de rol van het autonome zenuwstelsel in traumareacties. Leer hoe specifieke bewoordingskeuzes overlevenden in hun genezingsproces ofwel kunnen ondermijnen, ofwel kunnen versterken.

De kracht van therapeutische interventies met paarden beter begrijpen: Ontdek hoe therapie met paarden het zenuwstelsel kan helpen reguleren om de zelfgenezingsmechanismen van de psyche mogelijk te maken. Benut de unieke band die mogelijk is tussen trauma-slachtoffers en paarden om emotionele regulatie en groei te bevorderen.

Bijdragen aan een positieve cultuurverandering binnen de GGZ: Als therapeut, coach of ervaringsdeskundige is jouw rol in het begrijpen van het genezingsproces rond ptsd cruciaal. Ontdek hoe je actief taal kunt kiezen die cliënten hun kracht teruggeeft, achterhaalde percepties ontmantelt en die de ervaring van slachtoffers recht doet. 

Het publiek actief in de discussie betrekken: Doe mee aan een levendige uitwisseling met de sprekers en andere aanwezigen. Deel je ervaringen, uitdagingen en successen in het werken met traumaslachtoffers of het overwinnen van trauma. Samen creëren we een elkaar ondersteunende beweging om deze cultuurverandering in de wereld te zetten.

 

Gast

Dr. Rebecca Bailey

Dr. Rebecca Bailey: Auteur van “In Verbinding met Paarden, het polyvagaalprincipe voor effectieve therapie” (Bloemendal Uitgevers, 2022), Co-auteur van “Appeasement: Replacing Stockholm Syndrome as a Definition of a Survival Strategy,” door Dr. Rebecca Bailey, PhD, Jaycee Dugard, en Dr. Stephen Porges, PhD, gepubliceerd in het European Journal of Psychotraumatology in januari 2023. 

Dr. Bailey is bekend in de Amerikaanse media vanwege haar ervaring in het helpen van overlevenden van langdurige ontvoeringszaken bij hun re-integratie in de maatschappij. Ze zal haar jarenlange ervaringen en inzichten delen die leiden tot haar motivatie voor de noodzaak van een verschuiving in de therapeutische cultuur.

Rebecca Bailey with her horse

Presentator

Josselien Janssens with her horse

Josselien Janssens

Oorspronkelijk opgeleid als communicatieprofessional, sinds 2011 trainer-coach ervaringsgericht leren met paarden, en leider van de Nederlandse certificeringsopleiding in de Eponaquest methode ontwikkeld door bestseller auteur en pionier Linda Kohanov. 

De persoonlijke ervaring van Josselien in het overwinnen van complexe posttraumatische stress met de hulp van paarden, en de diverse confrontaties met zwaar ontkrachtend taalgebruik door medische professionals die ze daarin tegenkwam, vormen de basis voor haar eigen inzet voor deze cultuurverandering.

Voor wie is deze avond?

Dit evenement is speciaal voor therapeuten, coaches en andere professionals, met een focus op traumaverwerking, en voor ervaringsdeskundigen in het omgaan met en helen van traumatische ervaringen. 

Als je regelmatig werkt met cliënten die een complex trauma hebben ervaren als gevolg van interpersoonlijk geweld, verkrachting of incest, of als je deze vorm van trauma zelf hebt ervaren, dan zal deze avond je te voorzien van belangrijke hulpbronnen en inzichten.  Ons doel is een ondersteunende gemeenschap van gelijkgestemden te bouwen voor het aangaan van de nodige confrontatie met een vaak nog veel te scheefgegroeid en eenzijdig gericht medisch systeem.

Door aan deze dialoog mee te doen draag je actief bij aan de beweging die overlevenden in hun kracht zet en traumagenezing bevordert. Mis de unieke kans niet om deel te zijn van deze belangrijke cultuuromslag in de therapiepraktijk! 

🌟 Klik op de knop hieronder om je plek te reserveren!

Als je vragen hebt, kun je contact met ons opnemen via dit mailadres

📅 Datum: Vrijdag 8 September 2023

Tijd: 19:30 – 21:00

📍 Locatie: Akasha’s Paardrijschool, Molenakker 11A, 5438 NG Gassel, Noord Brabant

Ticket prijs: 

€ 37,- inclusief btw, voor aanwezigheid bij en/of toegang tot de opname van het interview

€ 54,- inclusief btw, voor aanwezigheid bij en/of toegang tot de opname van het interview, plus een gesigneerd exemplaar van Dr. Rebecca Bailey’s boek ‘In Verbinding met Paarden – het polyvagaalprincipe voor efffectieve therapie’ (dit is ruim 10% korting op de gezamenlijke winkelwaarde)

Deelnemers die het boek al hebben, kunnen het meenemen ter signering door de auteur!

🎟️ Beperkt plek: 80 beschikbare plaatsen